Malbec
Malbec je odrůda modrých hroznů, která byla vyšlechtěna v Cahors ve Francii. V polovině 19. století byla dovezena do Argentiny, kde se skvěle přizpůsobila tamním podmínkám. V současnosti je Argentina největším pěstitelem odrůdy Malbec na světě. Celkem se na jejím území rozléhá 76 akrů vinic. Pěstuje se ale také ve Francii, Itálii nebo třeba Španělsku. Nejvíce vinohradů Argentiny se nachází ve vinařské oblasti Mendoza. V argentinském městě Luján de Cuyo má toto víno téměř černou barvu s chutí bobulovitého ovoce. Malbec z údolí Uco má pikantní a květinové tóny. Mírnější klima a rozdíly teplot ve dne a v noci v Patagonii má na svědomí víno s vůní lesních plodů a výrazným minerálním tónem. Víno s vůní zralých červených plodů, černého pepře s paprikou a sladkou chutí pěstují vinaři v oblasti Salta a Catamarca. Díky rozdílným podmínkám těchto argentinských oblastí je každá láhev jedinečná.
Malbec je víno s chráněným označením původu a nutí tak vinaře produkovat vysoce kvalitní víno. Jeho barva je tmavě červená a může působit až černě. Proto se mu také říkalo „černé víno Cahors“. Voní po třešních nebo višních, někdy i po jahodách nebo švestkách. Občas můžeme ve vůni objevit i mátu. Vůně záleží na období, kdy byly sklizeny hrozny. Chuť Malbecu je jemná, měkká až sametová a sladká. Díky zrání v dubových sudech 2 až 3 roky můžou být cítit tóny kávy, vanilky a čokolády. V láhvi můžou zrát dalších 10 let.
Toto víno se skvěle hodí k pečenému a dušenému hovězímu masu, těstovinám a vyzrálým sýrům. Vyrábí se také růžové víno Malbec, které je skvělé jako aperitiv nebo k zákuskům, ovoci a mléčné čokoládě.
Malbec se také používá do kupáží. Ve francouzské oblasti Cahors dohromady s odrůdami Merlot nebo Cabernet Sauvignon. Vyrábí se z něj také šumivá a fortifikovaná vína.
Milovníci této odrůdy slaví každoročně Světový den Malbecu, který připadá na 17. dubna.